Dok teku pripreme za 38. Gradačački sajam, „Sajam šljive“, najrekspetabilniju sajamsku manifestaciju u nas, začuđujuće neprimijetno promiče činjenica o neodvoženju smeća ispred gradačačkih domova.
I dok se pojedinci nekako snalaze, ponekom i ponekad radnici Komunalca i odvezu smeće, problem najvećeg gradačačkog stambenog naselja u ulici Ibrahima Kapetanovića, poznatog kao „Potok Mahala“, prolazi neprimijetno, izgleda kao što su neprimijetni i zaboravljeni stanari ovog naselja, nastalog po principu nekadašnje „društvene solidarnosti“, terminu iz socijalističkog doba, koji danas, polako ali sigurno, nestaje iz naših vokabulara.
Opravdani bunt stanara ima uporište u redovnom ispostavljanju računa za odvoz smeća, a da li će iznos od 8 KM biti i na avgustovskim računima, ostaje da vidimo, mada je, imajući u vidu dosadašnja iskustva, teško očekivati takvu senzibilnost davaoca usluge, koja će podrazumijevati reciprocitet u odnosu pružena usluga-cijena usluge, te avgustovske račune umanjiti ili potpuno „preskočiti“.
Naravno, ako se hitno ovo stanje ne prevaziđe, da bi preduprijedili zarazu, koja prijeti ukomponovana sa još jednim gradačačkim problemom pasa lutalica, stanari navode da će biti prinuđeni protestvovati npr. donošenjem otpada u prak ispred zgrade Općine, koja je dužna ovaj problem riješiti, pa čak i tako što će angažovati drugog davaoca usluge, koji će moći odgovoriti opravdanim zahtjevima građana.

Napominjemo da je slika u prilogu stara par dana, tako da je jutrošnja situacija još alarmantnija.
(gradacac-x.com/A.O.)
Picture
 


Comments
Leave a Reply